KANTOR, SCC: monilioza și putregaiul cenușiu sub control!

By in

Datorită activității sale de cercetare, Schelkovo Agrohim elaborează noi produse cu o eficiență sporită.

 

Suntem bucuroși să prezentăm fermierilor un nou produs unic destinat protecției livezilor și a viilor. KANTOR, SCC – fungicid sistemic cu o intensă activitate protectivă datorită formei preparative inovatoare — soluție coloidală concentrate (SCC)

Ciprodinil (substanța activă ce se conțină în produsul KANTOR, SCC în cantitatea de 200 g/l) pătrunde rapid în țesuturile plantelor, are o translocare acropetală și laminară bună. Inhibă biosinteza metioninei. Are o acțiune sistemică (în termen de 7-10 zile) și de combatere (timp de 36 de ore, dacă tratamentul este efectuat când apar primele simptome de infecție).

În Republica Moldova, preparatul a fost testat în condiții de câmp și a fost înregistrat pentru speciile sâmburoase în scopul combaterii moniliozei, clasterosporiozei la prun, vișin, bășicarea frunzelor de piersic și la măr împotriva rapănului, cu norma de aplicare de 0,7-0,8 l/ha.

Avantajul incontestabil al fungicidului KANTOR, SCC este protecția sigură a strugurilor împotriva putregaiului în perioada de formare a recoltei cu o perioadă scurtă de așteptare de doar 10 zile.

Pentru a obține eficiența maximă a produsului KANTOR, SCC este recomandată aplicarea în primele faze de dezvoltare a bolilor plantelor.

Datorită formei preparative inovatoare, fungicidul începe să acționeze la 2-3 ore după aplicare, devenind, în același timp, rezistent la spălare în timpul ploilor.

Pătrundere profundă, acțiune inițială rapidă și capacitate sporită de eradicare — componentele unei protecții eficiente a fungicidului KANTOR, SCC indiferent de gradul de infecție. KANTOR, SCC are o acțiune fungicidă ridicată chiar și la temperaturi scăzute ale aerului (de la +3 °C).

De remarcat că principalul avantaj al fungicidului KANTOR, SCC este forma preparativă lichidă convenabilă pentru utilizare, cu care nu se poate compara niciun analog.

Figura 1.  Distribuirea preparatelor pe suprafață

 

Orice lichid este predispus să-și reducă suprafața liberă, adică să reducă excesul de energie potențială la interfață cu orice altă suprafață, în acest caz, suprafața frunzei plantei.

Atunci când comparăm aceste forme preparative, devine evident că cu cât suprafața lichidului este mai mare – preparatului KANTOR, SCC, cu atât mai multe molecule care au exces de energie potențială sunt conținute, ceea ce înseamnă că este mai mare energia suprafeței substanței active conținute în ea. De aceea, forma preparativă de soluție coloidală concentrată este mai eficientă.

KANTOR, SCC este compatibil cu majoritatea insecticidelor și fungicidelor. Înainte de utilizare pe scară largă este necesar să se verifice compatibilitatea chimică și biologică cu preparatul concret ce urmează a fi aplicat în dozele recomandate.

Dacă sunt respectate normele de consum recomandate, preparatul nu este fitotoxic și nu prezintă rezistență.

Eficiența aplicării fungicidului Kantor, SCC

Figura 2. Acțiunea fungicidă a preaparatului KANTOR, SCC determinată în cadrul unei experiențe model de infectare artificială cu agentul patogen monilioza Monilinia fructigena (Laboratorul biologic Schelkovo Agrohim)

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *